EU je dobila nov podnebni cilj. Določeno je, koliko ogljika bomo morali shraniti

Evropska komisija je prejšnji teden postavila cilj pri shranjevanju ogljikovega dioksida. Leta 2030 ga bomo Evropejci zajeli in shranili 50 milijonov ton. To je prvi takšen cilj doslej, ne samo v EU, njegovo doseganje pa je pravno zavezujoče.

Pred nekaj dnevi so Danci in Belgijci zagnali prvo čezmejno sodelovanje pri shranjevanju ogljika, v evropski komisiji pa želijo, da bi bilo takšnega mednarodnega sodelovanja vse več in, da bi se razvilo po vsej EU.

Po načrtih naj bi se do leta 2040 letna shramba ogljikovega dioksida povzpela na vsaj 300 milijonov ton, sredi stoletja pa na 550 milijonov ton na leto. V podjetjih bodo spodbujeni k takšni shrambi, ker jim za zajeti in shranjeni ogljikov dioksid ne bo treba kupiti ogljičnih kuponov.

V evropski komisiji nameravajo državam članicam naložiti, da vsako leto objavijo informacije o območjih, primernih za hramboogljika, in o razvoju projektov za hrambo. Tako nameravajo pospešiti raziskave zmogljivosti za hrambo ogljika.

Cilj prinaša obveznost naftnim in plinskim družbam, ki imajo zmogljivosti za takšno shranjevanje. Prinaša pa jim tudi poslovne priložnosti, so napovedali v evropski komisiji.

    Hello!

    Login to your account