Na Dnevih energetikov tudi o pomenu shranjevanja ogljika za energetsko intenzivno industrijo

Na Danskem so zagnali Greensand, prvi čezmejni projekt skladiščenja ogljika. Pri projektu sodelujejo z Belgijci. Zajeti ogljikov dioksid bodo namreč tovorili z ladjami iz Belgije in ga vnašali v izčrpana naftna polja pod danskim delom Severnega morja. Prvo pošiljko ogljikovega dioksida so vbrizgali 8. marca. Do leta 2030 bodo vsako leto uskladiščili osem milijonov ton ogljika, kar je deset odstotkov letnih izpustov na Danskem oziroma 40 odstotkov danskega cilja za zmanjšanje izpustov ogljika.

Začetek projekta je pomemben za doseganje evropskih ciljev pri razogljičenju. Podnebne nevtralnosti brez skladiščenja ogljika ne bo mogoče doseči, so zapisali na portalu Euractiv.

Tehnologija, ki jo v EU že uporabljajo, pri nas pa še ne

O skladiščenju ogljika in pomenu takšne dejavnosti bo na konferenci Dnevi energetikov govoril Marko Maver, sekretar v kabinetu ministra za naravne vire in prostor.

»V Sloveniji se o tehnologiji zajema, hranjenja in ponovne uporabe ogljika (CCUS) govori in dogaja bolj malo, medtem ko se v drugih delih Evrope ta tehnologija že uporablja, denimo na Danskem, Nizozemskem, Norveškem, v Nemčiji, Veliki Britaniji in drugje,« pravi Maver.

»Če želita EU in Slovenija razogljičiti energetsko intenzivno industrijo, je tehnologija CC(U)S za to najpomembnejša,« meni tudi Maver. V nastopu na Dnevih energetikov bo predstavil postopek CC(U)S s tehnološkega vidika, trenutne aktivnosti v EU, kot sta projekta Greensand in Northern Lights, ter v Sloveniji, v Salonitu.

“Če želita EU in Slovenija razogljičiti energetsko intenzivno industrijo, je tehnologija CC(U)S najpomembnejša,” meni Marko Maver z ministrstva za naravne vire.

Še nekaj dni za prijave na razpis za energetske nagrade

Predstavil bo tudi korake, ki so potrebni, da se tehnologija razvije pravočasno, s poudarkom na sofinanciranju pilotnih oziroma demonstracijskih projektov ter drugih možnih politik, kot so ogljične pogodbe za razliko (carbon contracts for difference).

Konferenca Dnevi energetikov bo 18. in 19. aprila v Portorožu. Strokovni program konference je bogat, v prihodnjih dneh pa ga bomo še okrepili. Do petka, 17. marca, sprejemamo prijave na razpis za energetske nagrade. Najboljšim projektom in podjetjem po mnenju bralcev in strokovne žirije bomo podelili priznanja prvi dan konference, ko bomo vse prijavljene kandidate predstavili v Financah.

    Hello!

    Login to your account