Panel 1 – VIZIJA NAŠIH PODJETIJ DO LETA 2030

Vsebina programa

→ Peter ČAS, generalni direktor, Steklarna Hrastnik – Razvoj nove tehnologije taljenja stekla za strateško zmanjševanje ogljičnega odtisa

Odgovorna okoljska politika je eden od temeljev poslovanja Steklarne Hrastnik ter strateško vodilo vseh investicij v Steklarni Hrastnik. To bo tudi izhodišče predstavitve Petra Časa, generalnega direktorja Steklarne Hrastnik, v okviru katere bo predstavil, kako je Steklarna Hrastnik prek investicij in izvedbe različnih aktivnosti ciljno usmerjena v konstantno povečevanje lastne energetske učinkovitosti ter posledično v zmanjšanje okoljskega odtisa in porabe energentov – ob hkratnem dvigu obsega proizvodnje.

Med omenjene aktivnosti Steklarne Hrastnik spadajo redno spremljanje kazalnikov proizvodnje in izvajanje potrebnih ukrepov, spremljanje in upoštevanje najstrožjih standardov in predpisov za posodabljanje tehnologije (BAT) ter spodbujanje inovativnih tehnoloških rešitev. Steklarna Hrastnik je tako z investiranjem v inovativne rešitve, povezane z izrabo odpadne toplote, nadomeščanjem fosilnih goriv z okolju prijaznejšimi energenti, z višanjem izkoriščenosti talilnih peči in drugimi inovativnimi ter tehnološkimi rešitvami v primerjavi z letom 2017 leta 2019 za 10 odstotkov znižala porabo energije na tono staljenega stekla, za 6 odstotkov emisije CO2, za 40 odstotkov NOx na tono staljenega stekla in porabila za 50 odstotkov manj vode. S postavitvijo lastne kisarne ter izvedba pilotnega projekta preko Razvojnega centra RC eNeM – Novi materiali d.o.o pa Steklarna dela na dekarbonizacije goriva. S tem bodo dosegli  še dodatno, predvidoma 15 odstotno znižanje CO2. Zavezo okolju dokazuje tudi certifikat 14001, ki ga lahko pridobijo podjetja, ki imajo postavljene sisteme za odgovorno ravnanje z okoljem.

→ Jože BAJUK, član uprave, Petrol – Kako vizija razvoja podjetja Petrol odgovarja na aktualne izzive energetsko podnebne politike

Brez energetskih storitev ne bo energetskega prehoda – kakšno vlogo bo pri tem imel Petrol, katere so ključne napredne tehnološke in informacijske rešitve, na katere v prihodnjih desetih letih stavite, kaj so glavne ovire in kako jih odpraviti, da bo razvoj v tej smeri čim hitrejši in uspešnejši?

→ Rok PREŠEREN, tehnični direktor in soustanovitelj, RoboticsX – Vloga in izzivi napredne robotizacije

Robotizacija proizvodnih procesov je eden večjih aktualnih tehnoloških razvojnih izzivov, ki bo pomembno vplival na dogajanja v podjetjih. Predstavljeni bodo aktualni trendi in pričakovanja na področju razvoja robotizacije pri nas in v svetu ter vizija razvoja naprednih rešitev podjetja RoboticsX ter njihovega vpliva na rabo energije, okolje in trajnostni razvoj.

→ Rafko ATELŠEK, direktor, Impol infrastruktura – Kako veliki porabniki energije zmanjšujejo rabo le te

S stalnim vlaganjem v razvoj ter spodbujanjem inovacij, izboljšav, rasti proizvodnje in povečevanja fleksibilnosti, skupina Impol povečuje prednost pred konkurenco. Pomemben dejavnik pri tem so sprejeta politika trajnostnega razvoja skupine, sistematično zmanjševanje specifične porabe naravnih virov in energije, izkoriščanje odvečne toplote, izraba OVE idr.

 

Entire programme

Ostali zanimivi sklopi

Oglejte si še

Pridružite se nam na 24. dnevih energetikov, Portorož, 11. in 12. aprila 2022

Z razvojem konkurenčnih tehnoloških rešitev v učinkovito trajnostno preobrazbo

Lokacija

Grand Hotel Bernardin
Obala 2,
6320 Portorož

Kontakt

tjasa.cankar@finance.si
+386 1 30 91 438, +386 (0)40 74 38 28

Poveži se z nami

Twitter Facebook Youtube

Hello!

Login to your account